Tidigare kurser och aktiviteter hos Litet nystan
VÅREN 2015 ![]() Måndag 9 februari kl 18.30-21.00
FULLBOKAD!
Lär dig att sticka mönster med flera färger på ett annorlunda och enkelt sätt. Det här är en kurs för dig som vill utveckla ditt stickande och se maskornas möjligheter. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Detta sticksätt har i det närmaste oändliga möjligheter och kan användas till allt från vantar, mössor, tröjor, väskor eller muddar. Kursledare är Madelaine Jansson och Lotta Bengtson, som skrivit den inspirerande boken Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor. Favorit i repris: Sticka mönster och våga klippa!
Onsdag 4 februari kl 18.30-21.00 FULLBOKAD!
![]() ![]() De klassiska Fair Isle mönstren från Shetlandsöarna stickas runt på rundsticka och sedan klipper man upp för ärmhål eller öppningen fram på koftan. Att sätta saxen i det man stickat kan vara nervöst! På den här kursen får du prova på både mönsterstickning med två färger och att klippa i din stickning. Vi tipsar om hur du håller garnet för att underlätta mönsterstickningen och få ett jämnt och fint resultat. Lärare är Heléne Wallin.
Favorit i repris: Patentstickning Onsdag 28 januari kl 18.30-21.00 FULLBOKAD! Patentstickning är en rolig och användbar teknik som ger ett vändbart, ribbat utseende. Sticksättet passar bra till halskragar och varma tröjor och blir vackert både enfärgat och flerfärgat. Det påminner om resårstickning, men blir tjockare och mindre elastiskt. På den här kursen får du lära dig grunderna i patentstickning och du får inspiration till att experimentera vidare. Inga speciella förkunskaper krävs förutom att kunna lägga upp och sticka vanliga räta och aviga maskor. Kursledare är Ivar Asplund. Läs mer om kursen!
![]() Onsdag 21 januari kl 18.30-21 FULLBOKAD! Gillar du inte att sticka med strumpstickor? Vill du veta hur du rundstickar snygga ränder utan hack? Då ska du ta chansen att lära dig två smarta sticktekniker på en och samma kväll! Magic loop är en fiffig teknik för att slippa strumpstickor. Men hjälp av en lång rundsticka kan du sticka t.ex. en socka, vante eller ärm till en tröja. Jogless stripes är tekniken där du trollar bort de hack som uppstår när du stickar randigt runt på rundsticka eller strumpstickor. Kursledare är Heléne Wallin. ![]() Tvåändssticka mönster med två färger Onsdag 14 januari kl 18.30-21.00 FULLBOKAD!
Det här är kursen för dig som redan är biten av tvåändsstickning och som är nyfiken på hur tekniken kan användas för att sticka mönster i olika färger. Vi går bland annat igenom geometriska mönster med djupmaskor samt enstaka mönstermotiv på enfärgad botten. För att få utbyte av kursen bör du kunna lägga upp samt sticka räta och aviga maskor i tvåändsstickning. Kursledare är Ivar Asplund.
HÖSTEN 2014
Garn-, choklad- och lakritsprovning! - FULLBOKAD!
Onsdag 10 december kl 18.30-21.00
![]() ![]() Kurs i dubbelstickning - FULLBOKAD!
Onsdag 3 december kl 18.30-21.00 Dubbelstickning är en rolig stickteknik där du stickar framsidan och baksidan av arbetet samtidigt, med två olika färger. Resultatet blir två rätsidor med spegelvända motiv. Tekniken lämpar sig särskilt väl för t.ex. mössor, väskor, halsdukar, sittdynor eller grytlappar. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Om du sedan vill kan du börja på ett lite större projekt. Kursledare är Ivar Asplund. ![]() Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor Onsdag 26 november kl 18.30-21.00
Lär dig att sticka mönster med flera färger på ett annorlunda och enkelt sätt. Det här är en kurs för dig som vill utveckla ditt stickande och se maskornas möjligheter. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Tekniken har i det närmaste oändliga möjligheter och kan användas till allt från vantar, mössor, tröjor, väskor eller muddar.
Kursledare är Lotta Bengtson.
![]() Söndag 23 november kl 10.00-15.00
samt Tisdag 2 december kl 18.30-21.00 Tvåändsstickning är en mycket gammal teknik där man stickar med två olika trådar som hålls i höger hand och tvinnas om varandra mellan varje maska. Resultatet blir tätt, slitstarkt och mycket vackert. Nu har du chansen att under två kurstillfällen få lära dig grunderna i tvåändsstickning. OBS! Kursen är upplagd så att man deltar vid bägge tillfällena. Kursledare är Ivar Asplund.
![]() Onsdag 19 november kl 18.30 - 21.00 Vem gillar inte ugglor? Dessa kloka, knasiga och söta djur! Man hittar numera alla möjliga prylar med ugglemotiv; allt från kökshanddukar, barnkläder och dagböcker, till tekoppar eller väskor. Nu kan du även virka dina egna ugglor, kanske blir det en nåldyna, en barnvagnsmobil, en liten väska eller varför inte ett mobilfodral? Massor av fiffiga julklappstips med andra ord! På den här kursen prövar vi att virka några olika varianter på ugglor, och visar exempel på hur de kan användas i olika projekt. Kursledare är Annika Messing.
![]() - FULLBOKAD!
Vill du pröva på olika estniska sticktekniker som traditionellt används för att pynta flerfärgsstickade vantar? På den här kursen stickar vi en halvvante i tunt ullgarn med så kallad roositud, en teknik därmönstertrådar vävs in mellan maskorna samtidigt som du stickar. I vantens mönster ingår också en fin estnisk fläta. Kursledare är Heléne Wallin.
Garn-, choklad- och lakritsprovning! - FULLBOKAD!
Onsdag 5 november kl 18.30-21.00
![]()
![]() Onsdag 22 oktober kl 18.30-21.00 - FULLBOKAD!
Lär dig sticka rutor på tvären i den teknik som kallas näverstickning, kontstickning eller entrelac. Ett gammalt sticksätt som ger ett fint resultat som liknar en flätad näverkont. Sticka sjalar, muddar, kuddar, väskor eller tröjor - tekniken passar särskilt bra för flerfärgat garn och är lätt beroendeframkallande, man vill bara göra en ruta till, och en till… Kursledare är Heléne Wallin.
Läs mer om kursen!
![]() Lägg upp och maska av – på olika sätt! - FULLBOKAD! Tisdag 21 oktober kl 18.30-21.00 Hur väljer du att lägga upp eller maska av maskor när du stickar? Vill du att uppläggningskanten ska vara helt osynlig, eller bli en vacker dekoration?
Ska avmaskningsvarvet vara stadigt eller superelastiskt? Har det hänt att du mätt upp för lite garn till uppläggningen och fått repa upp och göra om allt igen? På den här kursen kommer vi att göra provlappar där du får testa några olika sätt att lägga upp och maska av, och du får även tips om när de olika varianterna passar bäst att använda. Kursledare är Heléne Wallin.
![]() Onsdag 15 oktober kl 18.30-21.00
Vill du ha en stor och härlig sjal eller halsduk att vira runt halsen nu när hösten är här? Varför inte sticka en själv? På den här kursen får du tips och inspiration för att komma igång med ditt eget stickprojekt. Vi går igenom grunderna i stickning, du lära dig att lägga upp och maska av och sedan prövar vi både räta och aviga maskor. Kursen passar dig som är riktig nybörjare men även dig som kan sticka sedan tidigare, men behöver en repetition för att komma igång igen. Kursledare är Karin Larsson & Ivar Asplund.
< span>
![]() Måndag 13 oktober kl 18.30-21.00
Att sticka flätmönster är roligt – flytta maskor åt höger eller vänster och skapa vridningar i den stickade ytan. Med små variationer kan man få helt olika effekter och vackra mönster. Flätor är snyggt på mycket, allt från klassiska Arantröjor till trendiga kuddar. På den här kursen lär du dig att sticka flätor med hjälpsticka och efter diagram. Kursledare är Ivar Asplund. Grundkurs i virkning - FULLBOKAD! Onsdag 8 oktober kl 18.30 - 21.00
![]() Du kommer att få lära dig luftmaskor, fasta maskor, stolpar, ökningar och minskningar. Dessutom förklarar vi de vanligaste förkortningarna som kan förekomma i en virkbeskrivning, så att du på egen hand kan utforska virkningens värld efter kursen. Du som hinner kan prova att virka en mormorsruta eller en boll. Kursledare är Annika Messing.
![]() Tisdag 7 oktober kl 18.30-21.00 FULLBOKAD! Lär dig att sticka mönster med flera färger på ett annorlunda och enkelt sätt. Det här är en kurs för dig som vill utveckla ditt stickande och se maskornas möjligheter. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Detta sticksätt har i det närmaste oändliga möjligheter och kan användas till allt från vantar, mössor, tröjor, väskor eller muddar. Kursledare är Madelaine Jansson och Lotta Bengtson, som skrivit den inspirerande boken Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor. ![]() Söndag 5 oktober kl 10-15 FULLBOKAD! Att sticka sockor är omåttligt populärt! På den här kursen lär du dig att lägga upp och sticka sockan från tån och uppåt. Vi kommer att sticka en socka i babystorlek, för att hinna träna på alla moment. Efter avslutad kurs är du redo att lägga upp för ett par sockor i din egen storlek. Vi visar även några olika sätt att sticka hälar, och hur man stickar sockan runt med en lång rundsticka, s.k Magic loop teknik. Kursledare är Marianne Larsson. ![]() Tisdag 23 september kl 18.30-21.00 FULLBOKAD!
Patentstickning är en rolig och användbar teknik som ger ett vändbart, ribbat utseende. Sticksättet passar bra till halskragar och varma tröjor och blir vackert både enfärgat och flerfärgat. Det påminner om resårstickning, men blir tjockare och mindre elastiskt. På den här kursen får du lära dig grunderna i patentstickning och du får inspiration till att experimentera vidare. Inga speciella förkunskaper krävs förutom att kunna lägga upp och sticka vanliga räta och aviga maskor. Kursledare är Ivar Asplund. ![]() Onsdag 17 september kl 18.30-21.00 - FULLBOKAD!
Att sticka spetsmönster är roligt och tacksamt, man får mycket effekt med ganska lite ansträngning genom att kombinera omslag med olika slags hoptagningar. Under den här kursen kommer vi bland annat att arbeta med att läsa diagram, uppläggningar och avmaskningar för spetsstickning, omslag och hoptagningar. Vi tränar in tekniken genom att sticka provlappar. Vi tittar på inspirerande exempel och ger boktips och länktips för dig som vill veta mer. Kursledare är Ivar Asplund.
![]() Söndag 31 augusti kl 10.00-15.00
samt Torsdag 11 september kl 18.30-21.00 FULLBOKAD! Tvåändsstickning är en mycket gammal teknik där man stickar med två olika trådar som hålls i höger hand och tvinnas om varandra mellan varje maska. Resultatet blir tätt, slitstarkt och mycket vackert. Nu har du chansen att under två kurstillfällen få lära dig grunderna i tvåändsstickning. Lärare är Ivar Asplund.
Kurs: Sticka mönster och våga klippa!
Onsdag 27 augusti kl 18.30-21.00 - FULLBOKAD!
![]() ![]() De klassiska Fair Isle mönstren från Shetlandsöarna stickas runt på rundsticka och sedan klipper man upp för ärmhål eller öppningen fram på koftan. Att sätta saxen i det man stickat kan vara nervöst! På den här kursen får du prova på både mönsterstickning med två färger och att klippa i din stickning. Vi tipsar om hur du håller garnet för att underlätta mönsterstickningen och få ett jämnt och fint resultat. Lärare är Heléne Wallin.
VÅREN 2014 Utveckla din slätstickning!
Lördag 31 maj kl 16.30-19.00- FULLBOKAD!
![]() All stickning består av aviga och räta. Alla andra maskor är varianter av eller står i relation till hur vi gör en rät, eller hur vi gör en avig. Men det finns olika sätt att göra även det mest grundläggande! Stickar du aviga lösare än räta? Hur mycket garn behövs per maska? Vad är en maska? På den här kursen undersöker vi den stickade maskans möjligheter. Vi vrider och vänder på den. Håller stickorna lite annorlunda och funderar på om någon av varianterna faktiskt är riktigt fiffig för just Ditt sätt att sticka! Visalisa Stickdoktorn kommer med sin väska och hjälper dig hitta möjligheter…
![]() Måndag 31 mars kl 18.30 - 21.00 Tjuvstarta våren - skapa din egen blomsterprakt! Virkade blommor passar till mycket, de är vackra som smycken och accessoarer i sig själva, men kan även pryda annat hantverk. Kanske en stickad mössa eller en virkad väska? Eller varför inte virka riktigt många och sätta ihop dem till en pläd? Eller ett charmigt gosedjur? På den här kursen går VI igenom några olika varianter på virkade blommor och visar exempel på hur de kan användas i olika projekt. Läs mer om kursen! ![]() Lägg upp och maska av – på olika sätt! - FULLBOKAD! Torsdag 27 mars kl 18.30-21.00 Hur väljer du att lägga upp eller maska av maskor när du stickar? Vill du att uppläggningskanten ska vara helt osynlig, eller bli en vacker dekoration?
Ska avmaskningsvarvet vara stadigt eller superelastiskt? Har det hänt att du mätt upp för lite garn till uppläggningen och fått repa upp och göra om allt igen? På den här kursen kommer vi att göra provlappar där du får testa några olika sätt att lägga upp och maska av, och du får även tips om när de olika varianterna passar bäst att använda. Kursledare är Heléne Wallin.
Att sticka spetsmönster är roligt och tacksamt, man får mycket effekt med ganska lite ansträngning genom att kombinera omslag med olika slags hoptagningar. På den här kursen går vi igenom hur man läser diagram, olika sätt att lägga upp för spetsstickning, hoptagningar som utar åt olika håll m.m.
Vi tränar in tekniken genom att sticka provlappar. Vi tittar på inspirerande exempel och ger boktips och länktips för dig som vill veta mer. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor. Kursledare är Ivar Asplund.
Fortsättningskurs: FULLBOKAD!
Tvåändssticka mönster med två färger Torsdag 20 mars kl 18.30-21.00
Det här är kursen för dig som redan är biten av tvåändsstickning och som är nyfiken på hur tekniken kan användas för att sticka mönster i olika färger. Vi går bland annat igenom geometriska mönster med djupmaskor samt enstaka mönstermotiv på enfärgad botten. För att få utbyte av kursen bör du kunna lägga upp samt sticka räta och aviga maskor i tvåändsstickning. Kursledare är Ivar Asplund, som bloggar på Asplundknits. ![]() Söndag 16 mars kl 10-15 - FULLBOKAD! Att lägga upp maskor för halsen och sen sticka en kofta neråt med allt i ett stycke är helt suveränt! Det är enkelt, koftan passar alltid och blir som du vill ha den. Vi går igenom koftans olika moment och gör en övning med olika sätt att balansera färger och ränder. Du får provsticka en lapp för att veta maskantalet vid halsen och samtidigt lär du dig osynliga ökningar och planerar koftans kanter. Du hinner lägga upp och börja sticka lite på din egen uppifrån-och-ner-kofta. Kursledare är Lotta Blom, känd som Tant kofta. Läs mer om kursen! ![]() Torsdag 6 mars kl 18.30-21.00 Lär dig sticka rutor på tvären i en gammal teknik som kallas näverstickning, kontstickning eller entrelac, resultatet liknar en flätad näverkont. Sticka sjalar, muddar, kuddar, väskor eller tröjor - tekniken passar särskilt bra för flerfärgat garn och är lätt beroendeframkallande, man vill bara göra en ruta till, och en till… Vi går igenom grunderna i tekniken och du får börja på en trekantig sjal nerifrån spetsen. Kursledare är Heléne Wallin.
![]() Söndag 2 mars kl 10.00-15.00 +
Torsdag 13 mars kl 18.30-21.00 Tvåändsstickning är en gammal teknik där man stickar med två olika trådar som hålls i höger hand och tvinnas om varandra mellan varje maska. Resultatet blir tätt, slitstarkt och mycket vackert. Nu har du chansen att under två kurstillfällen, 2 och 13 mars, lära dig grunderna i tvåändsstickning under ledning av Ivar Asplund. Inga förkunskaper krävs.
![]() Patentstickning - FULLBOKAD
Torsdag 20 februari kl 18.30-21.00 Patentstickning är en rolig och användbar teknik som ger ett vändbart, ribbat utseende. Sticksättet passar bra till halskragar och varma tröjor och blir vackert både enfärgat och flerfärgat. Det påminner om resårstickning, men blir tjockare och mindre elastiskt. På den här kursen får du lära dig grunderna i patentstickning och du får inspiration till att experimentera vidare. Inga speciella förkunskaper krävs förutom att kunna lägga upp och sticka vanliga räta och aviga maskor. Kursledare är Ivar Asplund. ![]() Söndag 16 februari kl 10.00-15.00
På den här kursen stickar vi en socka i tunt sockgarn efter ett basmönster. Vi går i lugn takt igenom hur du gör hälen och stickar oss igenom alla moment som ingår. Efter det stickar vi vidare på fot och tå så långt vi hinner. Under dagen får du också tips om olika sätt att sticka en häl, hur man börjar sticka en socka från tån och tekniken Magic Loop, som innebär att du stickar med rundsticka istället för strumpstickor. När vi är klara är du redo att lägga upp och sticka den andra sockan på egen hand. Kursledare är Heléne Wallin.
![]() Onsdag 12 februari kl 18.30 - 21.00
Häng med på virktrenden! Du lär dig grunderna på en kväll och sedan är det bara att sätta igång att skapa grytlappar, mössor, sjalar, nallar, monster eller vad du nu har lust till. Vi går igenom luftmaskor, fasta maskor, stolpar, ökningar och minskningar. Dessutom förklarar vi de vanligaste förkortningarna i en virkbeskrivning, så att du på egen hand kan utforska virkningens värld efter kursen. Du som hinner kan prova att virka en mormorsruta eller en boll. Kursledare är Annika Messing.
![]() Favorit i repris: - FULLBOKAD! Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor Onsdag 5 februari kl 18.30-21.00
Lär dig att sticka med flera färger på ett annorlunda och enkelt sätt. Det här är en kurs för dig som vill utveckla ditt stickande och se maskornas möjligheter. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Tekniken har i det närmaste oändliga möjligheter och kan användas till allt från vantar, mössor, tröjor, väskor eller muddar. För att få utbyte av kursen bör du behärska aviga och räta maskor. Kursledare är Madelaine Jansson och Lotta Bengtson, som skrivit den inspirerande boken Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor.
![]() Söndag 19 januari kl 10.00-15.00 +
Torsdag 30 januari kl 18.30-21.00 Tvåändsstickning är en mycket gammal teknik där man stickar med två olika trådar som hålls i höger hand och tvinnas om varandra mellan varje maska. Resultatet blir tätt, slitstarkt och mycket vackert. Nu har du chansen att under två kurstillfällen, 19 och 30 januari, lära dig grunderna i tvåändsstickning under ledning av Ivar Asplund. Inga förkunskaper krävs.
HÖSTEN 2013
Tema Virkning: Träffa författaren och formgivaren Maria Gullberg
Virkning är verkligen på frammarsch! Tekniken är enkel att lära, med lite garn och en virknål kan du skapa fritt, allt från sirliga spetsar till grafiskt strama uttryck eller klassiska mormorsrutor. Är du det minsta nyfiken på virkning så passa på att besöka oss lördagen den 7/12 kl 14-16 då författaren Maria Gullberg är på plats och visar en del av projekten ur sina böcker "Virka!" och "Virktekniker". Maria diskuterar virkning och signerar sina böcker, som då kan köpas till det extra trevliga julklappspriset 200 kr per bok istället för ordinarie pris 225 kr!
![]() ![]() ![]() Torsdag 5 december kl 18.30-21.00 - FULLBOKAD!
Sjalar kan man väl aldrig få för många av? Och det kan vara kul att variera sin sjalstickning. En sjal kan ju se ut på olika sätt, på den här kursen får du pröva att sticka minisjalar med spetsmönster i olika former för att öva på följande moment:
• Hur man konstruerar olika sjalformer. • Fördelar med olika sjalformer. • Hur man räknar ut hur många maskor man behöver lägga upp. • Hur man kan integrera spetsmönster i olika former. För att få utbyte av kursen bör du vara förtrogen med grunderna i spetsstickning. Kursledare är Ivar Asplund.
![]() Torsdag 28 november kl 18.30-21.00 Att sticka flätmönster är roligt – flytta maskor åt höger eller vänster och skapa vridningar i den stickade ytan. Med små variationer kan man få helt olika effekter och vackra mönster. Flätor är snyggt på mycket, allt från klassiska Arantröjor till trendiga kuddar. På den här kursen lär du dig att sticka flätor med hjälpsticka och efter diagram. Kursledare är Ivar Asplund.
Läs mer om kursen ! ![]() Torsdag 21 november kl 18.30-21.00 Att sticka spetsmönster är roligt och tacksamt, man får mycket effekt med ganska lite ansträngning genom att kombinera omslag med olika slags hoptagningar. På den här kursen arbetar vi med att läsa ett mönsterdiagram, uppläggning, omslag och olika slags hoptagningar samt avmaskning som passar vid spetsstickning. Vi tränar in tekniken genom att sticka provlappar. Vi tittar på inspirerande exempel och ger boktips och länktips för dig som vill veta mer. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor. Kursledare är Ivar Asplund. Läs mer om kursen! ![]() Onsdag 13 november kl 18.30-21.00
Gillar du inte att sticka med strumpstickor? Vill du veta hur du rundstickar snygga ränder utan hack? Då ska du ta chansen att lära dig två smarta sticktekniker på en och samma kväll! Magic loop är en fiffig teknik för dig som inte gillar att sticka med strumpstickor. Men hjälp av en lång rundsticka kan du sticka t.ex. en socka, vante eller ärm till en tröja. Jogless stripes är tekniken där du trollar bort de hack som uppstår när du stickar randigt runt på rundsticka eller strumpstickor. Kursledare är Heléne Wallin.
![]() Söndag 10 november kl 10.00-15.00 - FULLBOKAD! Att lägga upp maskor för halsen och sen sticka en kofta neråt med allt i ett stycke är helt suveränt! Det är enkelt, koftan passar alltid och blir som du vill ha den. Vi går igenom koftans olika moment och gör en övning med olika sätt att balansera färger och ränder. Du får provsticka en lapp för att veta maskantalet vid halsen och samtidigt lär du dig osynliga ökningar och planerar koftans kanter. Du hinner lägga upp och börja sticka lite på din egen uppifrån-och-ner-kofta .Kursledare är Lotta Blom, alias Tant kofta. Läs mer om kursen!
Du och din stickning eller virkning är varmt välkomna att umgås med nya och gamla garnvänner onsdagenden 30 oktober mellan kl 17.30 och 19.30.
Kaffe/the, smörgås och kaka kostar 30 kr och ingen föranmälan behövs.
![]() Söndag 27 oktober kl 10.00-15.00 Vill du pröva på olika estniska sticktekniker som traditionellt används för att pynta flerfärgsstickade vantar? På den här kursen stickar vi en halvvante i tunt ullgarn med så kallad roositud, en teknik där mönstertrådar vävs in mellan maskorna samtidigt som du stickar. I vantens mönster ingår också en fin estnisk fläta. Kursledare är Heléne Wallin.
Läs mer om kursen! ![]() Torsdag 24 oktober kl 18.30 - 21.00 ![]() Torsdag 3 oktober kl 18.30 - 21.00 FULLBOKAD!
Lär dig en vacker stickteknik med gamla anor. Mönstret är roligt att sticka och passar utmärkt till vinterns varma halsdukar! På den här kursen visar vi hur du stickar en luftig och varm halsduk i en spännande teknik som påminner om patentstickning, men är så mycket vackrare! Du får höra historien om hur detta sätt att sticka upptäckts både i Halland och på Färöarna. Vi tittar även på några andra enkla sticksätt som passar bra till halsdukar. Kursledare är Erika Åberg.
![]() Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor
Onsdag 25 september kl 18.30-21.00 FULLBOKAD!
Lär dig att sticka med flera färger på ett annorlunda och enkelt sätt. Det här är en kurs för dig som vill utveckla ditt stickande och se maskornas möjligheter. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Tekniken har i det närmaste oändliga möjligheter och kan användas till allt från vantar, mössor, tröjor, väskor eller muddar. För att få utbyte av kursen bör du behärska aviga och räta maskor. Kursledare är Madelaine Jansson och Lotta Bengtson, som skrivit den inspirerande boken Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor.
Du och din stickning eller virkning är varmt välkomna att umgås med nya och gamla garnvänner den 18 september mellan kl 17.30 och 19.30.
Kaffe/the, smörgås och kaka kostar 30 kr och ingen föranmälan behövs.
Du och din stickning eller virkning är varmt välkomna att umgås med nya och gamla garnvänner den 28 augusti mellan kl 17.30 och 19.30.
Kaffe/the, smörgås och kaka kostar 30 kr och ingen föranmälan behövs.
Näverstickning - FULLBOKAD!
VÅREN 2013 ![]() Stick- och virkcafé
Tisdag 21 maj kl 17.30-19.30 är du och din stickning eller virkning välkomna att slå er ner i butiken tillsammans med nya och gamla garnvänner. Kaffe/the, smörgås och kaka kostar 30 kr och ingen föranmälan behövs. Välkomna!
![]() Tisdag 14 maj kl 18.30-21.00 Har du koll på grunderna i krokning och vill komma vidare, förbi grytlappen eller sittdynan till andra spännande projekt? På den här kursen går vi igenom flera olika krokade strukturmönster och du får även prova på rundkrokning och krokning med flera färger. För att få utbyte av kursen bör du behärska grunderna i krokning. Kursledare är Eva Andersson. Den blomstertid nu kommer…
![]() Tisdag 23 april kl 18.30 - 21.00 Tjuvstarta sommaren - skapa din egen blomsterprakt! Virkade blommor passar till mycket, de är vackra som smycken och accessoarer i sig själva, men kan även pryda annat hantverk. Kanske en stickad mössa eller en virkad väska? Eller varför inte virka riktigt många och sätta ihop dem till en pläd? På den här kursen får du lära dig att virka blommor. Vi går igenom några olika varianter och visar exempel på hur de kan användas i olika projekt. Kursledare är Annika Messing. ![]() Tvåändssticka mönster med två färger Torsdag 18 april kl 18.30-21.00
Det här är kursen för dig som redan är biten av tvåändsstickning och som är nyfiken på hur tekniken kan användas för att sticka mönster i olika färger. Vi går bland annat igenom geometriska mönster med djupmaskor samt enstaka mönstermotiv på enfärgad botten. Kursledare är Ivar Asplund, som bloggar på Asplundknits.
![]() Grundkurs: Lär dig kroka! - FULLBOKAD!
Tisdag 9 april kl 18.30-21.00
Krokning, Afghansk virkning, Tunisisk virkning Shepherd’s knitting är olika namn för samma sak - en textil teknik som påminner om både stickning och virkning. Med garn och en lång ”virknål” skapar du olika maskor som ger ett stadigt men samtidigt mjukt material. Vi börjar med uppläggning och går sedan igenom några grundläggande krokningsmaskor och kan med dem göra olika krokade strukturmönster. Vi kommer också att gå igenom olika ökningar, minskningar och knapphål.
![]() Stick- och virkcafé
Tisdag 26 mars kl 17.30-19.30 är du och din stickning eller virkning välkomna att slå er ner i butiken tillsammans med nya och gamla garnvänner. Kaffe/the, smörgås och kaka kostar 30 kr och ingen föranmälan behövs. Välkomna!
![]() Onsdag 6 mars kl 18.30 - 21.00
Häng med på virktrenden! Du lär dig grunderna på en kväll och sedan är det bara att sätta igång att skapa grytlappar, mössor, sjalar, nallar, monster eller vad du nu har lust till. Vi går igenom luftmaskor, fasta maskor, stolpar, ökningar och minskningar. Dessutom förklarar vi de vanligaste förkortnin-garna i en virkbeskrivning, så att du på egen hand kan utforska virkningens värld efter kursen. Du som hinner kan prova att virka en mormorsruta eller en boll. Kursledare är Annika Messing.
![]() Söndag 3 mars kl 10.00-15.00 +
Torsdag 21 mars kl 18.30-21.00 Tvåändsstickning är en mycket gammal teknik där man stickar med två olika trådar som hålls i höger hand och tvinnas om varandra mellan varje maska. Resultatet blir tätt, slitstarkt och mycket vackert.Nu har du chansen att under två kurstillfällen, 3 och 21 mars, lära dig grunderna i tvåändsstickning under ledning av Ivar Asplund. Inga förkunskaper krävs. ![]() Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor - FULLBOKAD!
Onsdag 20 februarikl 18.30-21.00
Lär dig att sticka med flera färger på ett annorlunda och enkelt sätt. Det här är en kurs för dig som vill utveckla ditt stickande och se maskornas möjligheter. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Tekniken har i det närmaste oändliga möjligheter och kan användas till allt från vantar, mössor, tröjor, väskor eller muddar. För att få utbyte av kursen bör du behärska aviga och räta maskor. Kursledare är Madelaine Jansson och Lotta Bengtson, som skrivit den inspirerande boken Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor.
Lär dig sticka sockor! - FULLBOKAD!
Söndag 3 februari kl 10.00-15.00
![]() Kursledare är Heléne Wallin.
HÖSTEN 2012
Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor
Tisdag 4 december kl 18.30-21.00 - FULLBOKAD!
Lär dig att sticka med flera färger på ett annorlunda och enkelt sätt. Det här är en kurs för dig som vill utveckla ditt stickande och se maskornas möjligheter. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Tekniken har i det närmaste oändliga möjligheter och kan användas till allt från vantar, mössor, tröjor, väskor eller muddar. För att få utbyte av kursen bör du behärska aviga och räta maskor. Kursledare är Madelaine Jansson och Lotta Bengtson, som skrivit den inspirerande boken Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor.
![]() Torsdag den 22 november kl 17.30-19.30
Kom med din stickning eller virkning, slå dig ned en stund och umgås med likasinnade. Den här gången tänkte jag att vi kan passa på att dela med oss av tips till julklappsprojekt eller garnrelaterat julpynt. Kanske snabbstickade tofflor, snyggaste julkulorna eller vad det nu kan vara, ta med dina bästa idéer!
Kaffe/the, smörgås och kaka kostar som vanligt 30 kr. Ingen föranmälan behövs. Varmt välkomna!
![]() Söndag 18 november kl 10.00-15.00 + Torsdag 29 november kl 18.30-21.00 Tvåändsstickning är en mycket gammal teknik där man stickar med två olika trådar som hålls i höger hand och tvinnas om varandra mellan varje maska. Resultatet blir tätt, slitstarkt och mycket vackert. Nu har du chansen att under två kurstillfällen, 18 och 29 november, lära dig grunderna i tvåändsstickning under ledning av Ivar Asplund. Inga förkunskaper krävs. Läs mer om kursen!
Spetsstickning – tips och trix! - FULLBOKAD!
Torsdag 25 oktober kl 18.30-21.00 Det här är kusen för dig som provat på att sticka spetsmönster och vill lära dig mer. Du får prova på några olika uppläggningar, kantmaskor och avmaskningar. Syftet med kursen är att förmedla några bra och användbara tekniker, att använda vid spetsstickning. Kursledare är Triinu Andreassen.
![]() FAVORIT I REPRIS:
Tvåändssticka mönster med två färger
Torsdag 18 oktober kl 18.30-21.00
Det här är kursen för dig som redan är biten av tvåändsstickning och som är nyfiken på hur tekniken kan användas för att sticka mönster i olika färger. Vi går bl. a igenom geometriska mönster med djupmaskor samt enstaka mönstermotiv på enfärgad botten. Kursledare är Ivar Asplund, som bloggar på Asplundknits. ![]() Tisdag 9 oktober kl 18.30-21.00
Dubbelstickning är en rolig stickteknik där du stickar framsidan och baksidan av arbetet samtidigt, med två olika färger. Resultatet blir två rätsidor med spegelvända motiv. Tekniken lämpar sig särskilt väl för t.ex. mössor, väskor, halsdukar, sittdynor eller grytlappar. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Sedan kan du börja på ett lite större projekt, som kan bli en grytlapp eller halsduk eller något annat du känner för. Kursledare är Heléne Wallin.
![]() Stick- & virkcafé
Onsdag 3/10 kl 17.30 - 19.30Du och din stickning eller virkning är varmt välkomna att umgås med nya och gamla garnvänner. Kaffe/the, smörgås och kaka kostar 30 kr och ingen föranmälan behövs! ![]() Sticka runt med två färger - och våga klippa! Söndag 30 september kl 10-15 - FULLBOKAD! Mönster från Shetlandsöarna är en fantastisk källa till inspiration för den som vill sticka mönster med flera färger. På den här kursen får du prova på att sticka några av de klassiska Fair Isle-mönstren. Vi stickar runt på rundsticka, alltså enbart räta varv, och du får träna på olika sätt att hålla garnet för att få ett jämnt och fint resultat. Som avslutning får du prova att virka förstärkningar i stickningen och sedan klippa itu den. Kursledare är Helene Wallin. Läs mer om kursen! ![]() Onsdag 19 september kl 18.30 - 21.00 - FULLBOKAD!
Häng med på virktrenden! Du lär dig grunderna på en kväll och sedan är det bara att sätta igång att skapa grytlappar, mössor, sjalar, nallar, monster eller vad du nu har lust till. Vi går igenom luftmaskor, fasta maskor, stolpar, ökningar och minskningar. Dessutom förklarar vi de vanligaste förkortningarna som kan förekomma i en virkbeskrivning, så att du på egen hand kan utforska virkningens värld efter kursen.
Du som hinner kan prova att virka en mormorsruta eller en boll.
Kursledare är Annika Messing.
Läs mer om kursen! ![]() Kurs: Lär dig sticka flätor! - FULLBOKAD!
Torsdag 13 september kl 18.30-21.00 Att sticka flätmönster är roligt – flytta maskor åt höger eller vänster och skapa vridningar i den stickade ytan. Med små variationer kan man få helt olika effekter och vackra mönster. Flätor är snyggt på mycket, allt från klassiska Arantröjor till trendiga kuddar. På den här kursen lär du dig att sticka flätor med hjälpsticka och efter diagram. Kursledare är Ivar Asplund.
Sista chansen innan sommarlovet:
![]() Flerfärgsstickning från Estland
Torsdag 24 maj kl 18.30-21.00. Pröva på två annorlunda sticktekniker som används i Estland, där du ”broderar” med garnet medan du stickar. Vi stickar med grova stickor och tjockt garn, för att få in handlaget och för att hinna prova alla moment under kursen. Vill du så kan provlappen du skapar bli en mudd. Kursledare är Triinu Andreassen. Läs mer om kursen! |